maanantai 13. elokuuta 2012

Kuka siivoaisi paremmin ympäristöä kuin tapahtumajärjestäjä?

Taannoin harmittelinkin jo Facebookissa tapahtumajärjestäjiin kohdistuvia syytöksiä ympäristön roskaamisesta, vaikka tosiasiahan on, että järjestäjät siivoavat ympäristön tarkoissa aikarajoissa aiempaa puhtaampaan kuntoon. Harmittelen asiaa edelleen.

Itse monissa tapahtumissa työskennelleenä, niitä järjestäneenä ja alaa opiskelleena voin kertoa tietäväni yhtä sun toista tapahtumiin liittyen. Kun tapahtumaa ollaan järjestämässä, tulee hakea useita eri lupia eri viranomaisilta. Usein ympäristöön liittyen luvissa tosiaan mainitaan joku tietty päivämäärä ja kellonaika, mihin mennessä jälkisiivous on suoritettava. Niinkuin kaikissa rikkomuksissa on tapana, on tiedossa sakko, jos järjestäjä ei toimi luvassa sovitulla tavalla. Jos esimerkiksi konsertti on sovittu melun vuoksi loppuvaksi klo 23 ja konsertti kestääkin klo 24 asti, on järjestäjälle tiedossa aika mojova lasku maksettavakseen. Huhu kertoo, että taannoin Helsingissäkin konsertoinut Bruce Springsteen venytti koko kiertueensa keikkojen kestot yli järjestäjien hankkimien aikarajojen ja lupautui itse sakkojen maksajaksi. Järjestäjälle 100 000 euron ylimääräinen potti voi jo tehdä ilkeän loven lompakkoon, sillä harvemmin aikarajan ylitys kuitenkaan lisätuloja tuo mukanaan. Brucen lomakosta en osaa sanoa...

Samalla lailla tapahtumien jälkeiseen siivoukseen annetun ajan ylittyessä on järjestäjälle tiedossa sakko. Ei ehkä yhtä suuri kuin edellä mainitussa esimerkissä, mutta ylimääräinen kulu se on joka tapauksessa, oli hinta mikä tahansa. Tämän kustannuksen "pelossa" järjestäjät organisoivatkin siivouksen erinomaisesti. Homma hoidetaan ajoissa, eikä roskaakaan jätetä jäljelle, ettei kukaan pääsisi sanomaan, ettei siivousta ole suoritettu kunnolla. Samalla siis putsataan roskat niiltäkin osin, mitä ympäristössä lojui jo kauan ennen tapahtumaa. Tapahtumat ovat osittain aika suuria ympäristötekoja nimenomaan positiivisessa mielessä. Hetken rasitus hyvittyy moninkertaisesti jälkikäteen. Toki niitäkin tapahtumia ikävä kyllä järjestetään, joissa ei edes asian mukaisia lupia ole haettu, eikä siivouksesta tai yleisestä järjestyksestäkään sen kummemmin piitata. Onneksi nämä ovat kuitenkin vähenemässä määrin olevia tapauksia.

Mutta mitä tekee normaali kaduntallaaja, jolla energia riittää mollaamaan näitä ympäristön supersiivoajia ennenkuin he ovat ehtineet tapahtumastaan saada edes yleisöä pois saatika aloittamaan alueen purkamista ja siivousta? Hän ottaa bussia odotellessaan röökiaskistaan viimeisen savukkeen ja sytyttää sen samalla kun yrittää tunkea tyhjäksi jäänyttä askiaan pysäkillä seisovaan jäteastiaan. Aski putoaa maahan eikä hän jaksa sitä noukkia kokeillakseen sen tunkemista roskikseen uudelleen. Samassa rytäkässä maahan tipahtaa edellisen matkustajan roskakorin reunalle jättämä tyhjä purkkapussi. Bussin saapuessa hän heittää myös lopun savukkeestaan askin ja purkkapussin seuraksi kadulle. Kaivaessaan kolikoita taskustaan, häneltä putoaa maahan vielä eilisen kauppareissun kuitti. Neljä roskaa muutamassa minuutissa. Ja kukaan ei valita. Eikä kukaan korjaa jälkiä. Paitsi ne nohevat työntekijät, jotka roskapussia pysäkillä vaihtaessaan viitsivät kerätä matkaan myös kadulle pudonneet roskat. Ja sekin on hyvä, mutta missä on yksittäisen ihmisen vastuu ja teot?

Presidentti Sauli Niinistönkin kannustama Roska päivässä -liike haastaa ihmiset keräämään yhden roskan päivässä. Jos jokainen Suomen kansalainen näin tekisi, tarkottaisi se vajaata 5 miljoonaa roskaa päivässä (kun lasketaan pois vauvat yms). Eihän roskat riittäisi moneksikaan viikoksi sillä tahdilla, mutta jos edes huolehdittaisiin omat roskat asiaan kuuluvasti jätesäiliöihin, joita kaupunkialueellakin on lähes joka kadun kulmassa, niin olisi ympäristöllä puhtaammat oltavat ja ihmisillä parempi mieli (ja omatunto). Tiesittekö, että Suomessakin voi yksityinen henkilö saada 50 euron rikesakon roskaamisesta? 0,20 euron tikkarille voikin siis helposti tulla hintaa 50,20 euroa, jos käärepaperit heittää piittaamattomasti maahan. Se on aika paljon se. Toistaiseksi en kuitenkaan tiedä ketään, joka roskaamisesta rikesakkoa olisi saanut. Jos vain valvojia (eli sakottajia) löytyisi tarpeeksi, asuisi pian meissä jokaisessa pieni tapahtumajärjestäjä jälkensä siivoten.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti